onsdag 25. mars 2009

Hvordan ta stiklinger av Fuchsia

Å ta stiklinger av Fuchsia er veldig enkelt og greit, og du kan stort sett ta stiklinger hele året i gjennom.  Det mest vanlige er imidlertid å ta stiklinger om våren eller høsten.  Det er også viktig at planten er sunn og frisk.

Jorden du skal benytte til stiklingsformering bør være næringsfattig, luftig og av en relativt god kvalitet.  Bland gjerne inn f.eks. perlite, fin grus e.l.  Du kan også benytte oasis til stiklingsformering, men jeg synes det går mye greiere når man benytter jord.

Gjør gjerne klar potter med jord en stund på forhånd slik at de kan få stå og trekke til seg litt vann før du begynner stikkingen.

Alle bilder er klikkbare :-)

IMG_4934 En stikling bør ha minst 2-3 bladpar og avstanden mellom bladparene bør ikke være altfor stor. 

Noen velger å bruke rotdanningsmidler for at rotnettet skal etableres raskere, men det går helt fint uten (jeg har aldri benyttet slike midler).

Stiklingen klippes eller skjæres under et bladpar med en skarp og ren saks/kniv.
Det er viktig at du får "rene" kutt, ellers er sjansen for sykdommer store.

 

IMG_4937 IMG_4939
Klipp eller skjær av det nederste bladparet tett inntil stilken.
Gjør det samme med det nest nederste bladparet.  Dersom de øverste bladene er store bør du klippe av en bit slik at stiklingen ikke bruker energi på bladene i stedet for å danne røtter.

Hvis stiklingen har knupper klippes disse også av.
IMG_4949 IMG_4951
Lag hull til stiklingen med en "dibber", blyant eller hva du vanligvis bruker når du prikler.

Jeg pleier som regel å sette 3-4 stiklinger i en 7cm potte.
Ta tak i toppen av stiklingen og "senk" den ned i hullet slik at punktet hvor det nestnederste bladparet var kommer i kant med jordoverflaten.

Vann lett og før jorda tilbake rundt stilken uten å presse.

Husk å sette en merkelapp/navneskilt i potten.
IMG_4953 IMG_4994
Dusj gjerne pottene med vann dersom dette er nødvendig. Hvis du har flere potter med stiklinger i et plantebrett trekker du plast over.  Gjennomsiktige avfallsposer er godt egnet.

Har du bare et par stiklinger kan du f.eks. bruke ziplock-poser som du setter pottene i.

En tredje variant er å bruke de gjennomsiktige plastboksene (kokosboller, godteri).  Da må du huske å stikke hull i bunnen av boksen og eventuelt tape igjen hullet i lokket.

Eller en fjerde, spirebokser;
IMG_5176


Stiklingene plasseres lyst, men ikke i direkte sol ved ca. 18-20 grader.  I løpet av 2-3 uker burde de sette røtter.

Det vil danne seg kondens på plasten og denne må "slås" av hver dag.  Rist litt i plasten slik at vannet faller ned på jorden.  Jorda må ikke bli for våt, da kan stiklingene råtne.  Vann kun hvis jorda begynner å tørke ut. Etter ca. 2 uker kan plasten fjernes.

Dersom stiklingene kommer med knopper må disse klippes vekk (selv om det smerter å gjøre det).  Visne blader fjernes.


Det finnes også andre muligheter for stiklingsformering av Fuchsia.

Halvmodne stiklinger
Halvmodne stiklinger er skudd som er i ferd med å utvikle bark nederst på stilken.  De behandles på samme måte som beskrevet ovenfor, men det tar en del lenger tid - 5-6 uker - før røttene dannes.

Vann
Fjern det nederste bladparet på en stikling og sett den i et glass vann.  Dekk eventuelt med plast.  Normalt tar det 2-3 uker før stiklingen har fått røtter.   Når stiklingen er klar pottes det om på vanlig måte. 

SwellGel
Samme fremgangsmåte som for vann.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin